Módszertár

Módszertár | Nagy Attila okl. pszichológus, tanácsadó
Fotó: Bakonyiné Tóth Anett

A pszichológiai egyéni tanácsadói munka meghatározott keretek között zajlik, amiben a fizikai környezeti feltételek és a beszélgetés körülményei egyaránt fontosak. Középpontjában az egyén áll. Nem pszichoterápiára kerül sor, inkább pszichológia szaktudásra épülő egyéni segítői beszélgetés/tanácsadás valósul meg az alkalmainkon. Az első találkozás alapvetően a problémakör megfogalmazásán, a háttér feltérképezésén alapul, szükség esetén tudományosan igazolt pszichodiagnosztikai tesztek alkalmazásával. A fentiek birtokában kerül sor a visszajelzésekre, célkitűzésekre. Sok esetben egy találkozás elegendő, mélyebb probléma esetén több találkozás javallott (általában heti egy alkalom ajánlott). Egy-egy konzultáció kb. ötven percet vesz igénybe.

A konzultációkon, tanácsadói üléseken elsősorban a kognitív kezelést részesítem előnyben, de a megfelelő szakmai módszertanválasztás a helyzet feltérképezése után válik egyértelművé. Komolyabb, spirituális kérdéseket érintő kérdésekben -az első találkozást követően- amennyiben szükség van további szakképzett szakemberre, keresztyén szemlélettel gondolkozó, hívő lelkigondozót tudok ajánlani. Alapvetően a nem gyógyszeres megoldásokat részesítem előnyben. A relaxáció során elsősorban a Schulz-féle autogén tréninggel dolgozom. Amennyiben csak ennyire van szükség a találkozás alatt, ez kb. húsz perc- félórát vesz igénybe.

A csoportfoglalkozások alapvető attitűdök formálására, készségek kialakítására törekszenek tapasztalati tanulásra épülő játékos és továbbgondolásra hasznos tréningfeladatokkal.